Coaching handler om at sætte sig selv i førersædet i sit liv. Det er en ældgammel samtaletradition, der kan spores helt tilbage til Sokrates. Sokrates gik rundt i gaderne i Athen og gennem spørgeteknikker støttede han mennesker i at opnå dybere bevidsthed om egne grundlæggende holdninger, overbevisninger og værdier – al den viden og indsigt om os selv, som vi alle ligger inde med. Coaching er en ligeværdig og magtfri samtale, hvor jeg støtter dig i at gå på opdagelse og undersøge din udfordring, dit dilemma eller dit mål. Jeg stiller spørgsmål og du kommer med svarene. Du er ekspert på dit eget liv og i din grundlæggende model af verden, og derfor vil det altid være dine løsninger, der harmonerer med dit liv. Som coach går jeg ved siden af dig, jeg støtter dig i din proces og på din vej, jeg stiller de skarpe og udfordrende spørgsmål der giver dig nye perspektiver på dig selv. Men du finder og går selv vejen. Derfor er coaching effektivt og empowering. Coaching kan løse op for fastlåste situationer, dilemmaer, forebygge stress, gøre dig klar på dine prioriteter og personlige værdier og forbedre dine personlige relationer.
Kognitiv coaching adskiller sig fra de fleste andre former for coaching ved at den kognitive coaching arbejder med både tanker, følelser, krop og adfærd. De kognitive principper bygger på videnskabelige undersøgelser og evidens inden for psykoterapiforskning, og kognitiv coaching er den eneste form for coaching der er evidensbaseret. Kognitiv coaching har vundet frem, simpelthen fordi det virker. Kognitiv coaching bygger på en holistisk tilgang til mennesket, og inkluderer tanker, følelser, krop og adfærd. Det gennemsnitlige menneske tænker i omegnen af 65.000 tanker hver dag, og omkring to tredjedele af disse tanker er negative. Dine tanker og følelser former din adfærd, dine beslutninger, den måde du håndterer udfordringer på og den måde du kommunikerer med og indgår i relationer med andre mennesker på. Sammenhængen mellem tanker, følelser og adfærd er en selvforstærkende mekanisme, der kan være destruktiv eller konstruktiv. Hvis denne mekanisme foregår på et konstruktivt plan, vil der være trivsel, glæde og personlig udvikling. Omvendt hvis det foregår på at destruktivt plan, så vil der være dårlig trivsel, manglende energi, angst og negative tanker. Vores tanker påvirker imidlertid ikke blot vores følelser, men faktisk hele vores system. Hver tanke fremkalder en øjeblikkelig reaktion i det fysiologiske system, og er der tale om negative tanker, så skaber det stresshormoner i kroppen. Stresshormonerne kan give anledning til negative følelser og flere tanker, og på sigt kan der opstå til stress-relaterede sygdomme. Tanker er altså meget kraftfulde i forhold til at skabe det indre psykiske landskab. Dog kan tanker styres af viljens kraft. Det betyder at vi bevidst kan arbejde med tankerne og igangsætte en positiv og konstruktiv proces – og det er præcis det vi gør i den kognitive coaching. Evnen til at regulere sine følelser er en vigtig menneskelig evne. Men det kan være svært, hvis det følelsesmæssige system er frosset fast i tvivl, angst, vrede og bekymringer. Har følelserne taget kontrol over tanker, krop og adfærd, kan det være svært at styre følelserne, og det kan være svært at lade dem komme til udtryk på en kontrolleret måde – du kan opleve at blive taget af dine følelser. Ved at blive opmærksom på følelserne og på de tankeprocesser, der ellers foregår automatisk og ubevidst, kan du lære at identificere følelserne og at tænke anderledes. Det er forudsætningen for at få det bedre med dig selv og tage styring over dit liv, så du kan erstatte bekymringer, angst og uro med energi, glæde og frihed.
Gennem kognitiv coaching er det muligt at opbygge bevidsthed og modstandskraft. De fleste anerkender vigtigheden i at vedligeholde kroppen og sørge for at den er stærk og modstandsdygtig. Men vigtigheden i at opbygge og vedligeholde det mentale er desværre stadig ikke lige så anerkendt. Det synes jeg er virkelig ærgerligt og uheldigt. Vi lever i en verden, hvor det ofte går meget stærkt, hvor der er mange krav til vores væren og gøren. Og ofte er det meget lidt vi faktisk kan kontrollere. Det betyder at det er så meget desto vigtigere, at vi kan stå stærkt i os selv, så vi ikke mister os selv i den ydre verden. Kognitiv coaching kan være et redskab til at starte en udviklings- og indlæringsproces med det formål at skabe konstruktive løsninger fremadrettet.
Noget af det vigtigste for et vellykket coachingforløb er, at du går ind i det med et reelt ønske om at skabe en forandring. Helt overordnet set er der to typiske veje, der leder hen til et coachingforløb:
For det første, hvis du ønsker at skabe en forandring, men har svært ved at komme i gang. Du har mistet overblikket, føler dig tom, utilfreds, mangler energi, du føler at du lever et liv der ikke er dit eget. Måske du står overfor et dilemma eller en skillevej, men du tvivler på om du er klar, om du har evnerne eller modet.
For det andet, hvis du ønsker at skabe en konkret forandring eller opnå et konkret mål, fx at foretage et karriereskift, at indspille en podcast, at blive en bedre kæreste.