Elefant der symboliserer rejsen hjem til dig selv

Skygger og skyggemønsterbrud

Skygger er de egenskaber du ser i andre, men som du ikke (helt) vedkender i dig selv. Men det du ser i andre, det rummer du selv - ellers ville du ikke kunne genkende det i andre.

Vi har mørke skygger og lyse skygger.

De lyse skygger er de egenskaber vi beundrer i andre. Fx hvis du synes at din veninde er fantastisk nærværende – så betyder det jo faktisk at du selv rummer den egenskab. Smukt, ikke?

De mørke skygger er de egenskaber vi afskyr. Det er de egenskaber vi dømmer eller kritiserer i andre og som vi frygter at være. Fx hvis du gerne vil rykke på noget vigtigt i dit liv, men undlader- af frygt for at fremstå fx ARROGANT - så gå på på opdagelse: Hvad betyder arrogant for dig? Hvordan er en arrogant person?

Og nu til det sjove: Leg lidt med tanken om at der er en gave eller en kvalitet forbundet med alle måder at være på – OGSÅ med de væremåder du dømmer ude. Find gerne tre positive kvaliteter.

Kvaliteten i at turde at risikere at være arrogant kunne, fra mit synspunkt, være

🍀 At være mere ligeglad med hvad andre mener (det har alligevel mere at gøre med dem)

🍀 At stå mere autentisk i sig selv

🍀 Frihed til at være hel og menneskelig uden begrænsende bånd.

Det vi frygter at være – vores mørke skygger – laver ofte ballade i vores liv og forhindrer os i at være os selv.

Skyggerne kan hænge sammen med opdragelse, traumer, normer mv.

Og der er en rigtig god grund til at visse måder at være på kan være så frygtsomme. Frygten har til formål at afholde os fra at blive såret igen – brændt barn skyr ilden.

Og hvis vi undgår at gøre noget der er sådan rigtig vigtigt og meningsfuldt for os – så undgår vi at risikere at blive såret. Men vi risikerer også at alt er ligegyldigt og at livet passerer uden at vi rigtig når at udleve det vi er kommet her for at gøre.

Og det er inde bag det der er frygtsomt at dit guld, din gave, gemmer sig.

De positive kvaliteter, som du forbinder med din(e) mørke skygge(r) kan du skele til næste gang du gerne vil noget nyt, men afholdes af frygten. Måske det er OK at risikere at være det du frygter, hvis der også er positive karaktertræk hæftet derved?